
Vánoční perníčky
Perníčky mají u nás staletou tradici. Vydrží dlouho vláčně, pro hojnost koření mají výraznou chuť i vůni. A prostě neodmyslitelně patří k vánočnímu času.
Zde je recept, podle kterého pečeme.
Potřebujeme:
- 4 vejce
- 4 velké lžíce medu
- 36 dkg cukru
- 56 dkg žitné mouky
- 2 lžičky hřebíčku, nového koření, skořice, badyánu a anýzu, případně i citronovou kůru (případně můžete použít koření kupované, již namíchané)
- 5dkg sádla
- 1 lžička jedné sody
Postup:
Všechny suroviny smícháme dohromady a zpracujeme v těsto. Med si předem rozehřejte. Je-li těsto příliš řídké, přidáme trochu mouky.
Necháme odpočinout alespoň 2 hodiny, ideálně ale 24 hodin. Poté vyvalujeme těsto silné asi 1 cm a vykrajujeme tvary. Na plechu je pomažeme rozkvrdlaným vajíčkem.
Pečeme do zlatova – já pekla v horkovzdušné troubě na 180 °C.
Poleva:
Polevu na zdobení jsem letos kvůli dětem dělala dvě. První je klasická z bílků a druhá, pro děti, z vody. Z vody má tu nevýhodu, že je taková průhlednější. U obou ale platí, že poleva nemá být ani hustá, ani tekutá, musíte hodně zkoušet a přidávat cukr nebo naopak citronovou šťávu. Moučkový cukr doporučuji 2 prosít.
20 dkg moučkového cukru, 2 lžíce horké vody nebo bílků a 2 lžíce citronové šťávy.
Zdobení se bát nemusíte – nejsem zručná ve zdobení perníčku, ale stačí pár teček a čárek. 🙂
No Comment