Vánoční perníčky

Vánoční perníčky

Perníčky mají u nás staletou tradici. Vydrží dlouho vláčně, pro hojnost koření mají výraznou chuť i vůni. A prostě neodmyslitelně patří k vánočnímu času.

Zde je recept, podle kterého pečeme.

Potřebujeme:

  • 4 vejce
  • 4 velké lžíce medu
  • 36 dkg cukru
  • 56 dkg žitné mouky
  • 2 lžičky hřebíčku, nového koření, skořice, badyánu a anýzu, případně i citronovou kůru (případně můžete použít koření kupované, již namíchané)
  • 5dkg sádla
  • 1 lžička jedné sody

Postup:

Všechny suroviny smícháme dohromady a zpracujeme v těsto. Med si předem rozehřejte. Je-li těsto příliš řídké, přidáme trochu mouky.

Necháme odpočinout alespoň 2 hodiny, ideálně ale 24 hodin. Poté vyvalujeme těsto silné asi  1 cm a vykrajujeme tvary. Na plechu je pomažeme rozkvrdlaným vajíčkem.

Pečeme do zlatova – já pekla v horkovzdušné troubě na 180 °C.

Poleva:

Polevu na zdobení jsem letos kvůli dětem dělala dvě. První je klasická z bílků a druhá, pro děti, z vody. Z vody má tu nevýhodu, že je taková průhlednější. U obou ale platí, že poleva nemá být ani hustá, ani tekutá, musíte hodně zkoušet a přidávat cukr nebo naopak citronovou šťávu. Moučkový cukr doporučuji 2 prosít.

20 dkg moučkového cukru, 2 lžíce horké vody nebo bílků a 2 lžíce citronové šťávy.

Zdobení se bát nemusíte – nejsem zručná ve zdobení perníčku, ale stačí pár teček a čárek. 🙂

Related Posts

Domácí Baileys

Domácí Baileys

Rohlíčky s čokoládovým krémem

Rohlíčky s čokoládovým krémem

Ořechy

Ořechy

Dortíčky s ořechovo-marmeládovou náplní

Dortíčky s ořechovo-marmeládovou náplní

No Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *