Kaková roláda s mascarpone
Tato roláda je můj první výtvor, který jsem upekla při stravování Low-carb. Samozřejmě sladidlo můžete dát i cukr. 🙂
Potřebujeme:
- 5 vajec
- sladilo (já použila xylitol)
- kakao dle chutí a síly kakaa
- šlehačka
- mascarpone
Postup:
Oddělíme si žloutky od bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli dokud nevznikne hustý sníh. Následně přisypeme sladilo – já dala asi 2 lžíce xylitolu, ale pro příště buď nedám žádný, nebo jen jednu lžíci. Necháme těsto šlehat do tuhé hmoty. Nakonec postupně přisypáváme prosáté kakao – množství záleží na síle, kvalitě kakaa a také na vaší chuti. Těsto nalijeme na plech a pečeme při 180°C 10-13 min. Hned po vyndání přendáme na studený pečící papír nebo namoženou utěrku a stočíme do rolády.
Mezitím, co roláda chladne, připravíme si krém ze šlehačky a mascarpone, které společně vyšleháme. Je možné přidat sladidlo, ale za mě nebylo třeba.
Po vychladnutí natřeme krém na roládu a zatočíme. Můžeme podávat ozdobené borůvkami, jahodami… vyšlehanou šlehačkou… nebo jen tak, samotné.
=========
Kynuté lívance jako od maminky, babičky
Dort z kysané smetany
No Comment