
Levandule je moje srdeční záležitost, miluji jí všude, se vším, i jako dekoraci. Levandulový sirup dělám druhým rokem a je úžasným osvěžením v horkých dnech.
Suroviny:
- 100 g levandulových květů u se stonkem
- 1,5 l převařené vody
- 1 kg cukru
- 1 citron
- 1 skořice celá
- 1 lžička kyseliny citronové
- ½ – 1 panák bílého rumu (případně vodky) na 1 litr sirupu
Postup:
Nejprve si převařím vodu, kterou nechám 10-15 minut odstát. Levandulové květy, citron nakrájený na plátky a skořici dám do hrnce nebo uzavíratelné nádoby, přeliji převařenou vodou a nechám při pokojové teplotě stát 24-48 hodin. Občas směs promíchám.
Následně si směs přecedím přes cedník, snažím se hodně vymačkat vodu i z levandulových květů a citronů. Poté ještě přecedím přes plátýnko.
Do výluhu nasypu kilo cukru a lžičku kyseliny citronové. Nechám rozpustit při lehkým zahříváním.
Panák bílého rumu dám do každé lahve a ještě natřu hrdlo a uzávěr.
Levandulový sirup je super v letních měsících na osvěžení, například s mátou, v zimě je možné zalít ho horkou vodou jako čaj.
No Comment