
Plněné buchty
Když jsem se ptala manžela, co mám upéct, tak si přál buchty… Bože, já a buchty, to nedopadne dobře. 😀 Ale asi dopadlo, chutnají a mizí, což je největší děkuji. Tak tady máte recept, který zvládne úplně každý.
Potřebujeme:
- 250 ml mléka
- 4 lžíce cukru (krystal)
- vanilkový cukr (cca 20g)
- 1 lžička soli
- 2 žloutky
- 1 vejce
- 70 g rozpuštěné hery (nebo zlatou hanu, případně sádlo)
- 50 ml oleje
- 300 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 1 droždí (případně 3 lžičky sušeného droždí)
- náplň dle toho, co máte rádi – na toto množství jsem použila dva vaničkové tvarohy
Postup:
Ideální je těsto připravovat v robotu nebo pekárně.
Vlažné mléko, cukry, sůl, žloutky, vejce, máslo a olej promícháme, aby se krásně spojily všechny suroviny. Přidáme mouky, promícháme a nakonec přidáme droždí. Takto směs mícháme 20 minut. Pokud děláte těsto v ruce, tak jen těsto promíchejte a nechte 15 minut odpočinout, poté ještě promíchejte, dokud nebude těsto krásně hladké a bublinkové. Těsto se nesmí lepit na stěny, ale zároveň nesmí být řídké. Necháme ho na teplém místě vykynout, mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Na pomoučněný vál vyklopíme vykynuté těsto, buď si ukrojíme kousek těsta nebo ho vyválíme na 1 centimetr silnou placku a vykrojíme kolečka. Plníme oblíbenou náplní a opatrně balíme, aby nám nevytekla náplň.
Hotové bochánky namočíme v oleji, okapeme a skládáme do pekáče. Mezi jednotlivými necháme malinkou mezeru. Dáme plech kynout na 30 minut do trouby na 50°C. Poté buchty potřeme bílkem a dáme péct na 170°C cca 30 minut.
Po upečení buchty vyklopíme a vychladlé pocukrujeme. Dobrou chuť! 🙂
Můj tip:
Pokud máte tvaroh ve vaničce, před naplněním jej vyšlehejte spolu s moučkovým cukrem a trochou pudinku bez vaření.
=========
OLEJOVÁ BÁBOVKA
RÝMOVNÍKOVÝ SIRUP S POMERANČEM A CITRONEM
No Comment