Velikonoční mazanec
Mazanec je neodmyslitelnou součástí Velikonoc. Byl to můj první recept z kynutého těsta, který jsem kdy dělala a ať se zdá jakkoliv složitý, není tomu tak, jen si ho chce vyzkoušet. 🙂
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 120 g másla (hera) – rozpustit
- 100 g moučkového cukru
- 3 žloutky
- 1 vajíčko na potření
- lžíce vanilkového cukru (dělám si domácí, nikoliv kupovaný, když ho nemám, nedávám žádný)
- 50 g rozinek naložených v rumu ideálně den předem naložené (pokud je máte rádi, dejte podle svého uvážení, zároveň můžete dát i kandované ovoce)
- 1 droždí (42 g)
- 250 ml vlažného mléka
- mandle nebo vlašské ořechy na posypání
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek. Mléko ohřejeme – nesmí být moc horké, poznáme tak, že v něm udržíme bez problémů prst. Droždí rozdrobíme, smícháme se lžíci krystalového cukru, lžící hladké mouky a mlékem. Kvásek necháme vyběhnout v teple – mě se osvědčilo nejlépe dát za okno na sluníčko, když svítí :-).
Než vyběhne kvásek, připravíme si ostatní suroviny do mísy, ve které budeme míchat. Rozinky přidáme i s trochou rumu. Lehce promícháme a pak přidáme vyběhnutý kvásek. Pokud kvásek nevyběhne, vezmeme nové droždí a zaděláme nový.
Těsto pořádně promícháme, prohněteme, zakryjeme potravinovou fólií nebo sáčkem a dáme zase na teplé místo a necháme vykynout – cca 40 minut. Po této době těsto znovu prohněteme a necháme zase vykynout.
Po vykynutí vyklopíme těsto na pomoučněný vál, lehce propracujeme. Ideální je rozdělit na dva díly – vzniknou takové akorát mazance, které potřeme rozšlehaným vajíčkem s trochou rumu, ve kterém byly naložené rozinky. Navrchu uděláme nůžkami kříž a necháme chvilku vykynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C. Po chvilce znovu potřeme vajíčkem a posypeme oříšky nebo mandlemi.
Pečeme zlehka dozlatova – nemělo by se po zkoušce špejlí lepit.
No Comment