Máte nadbytek rajčat a nevíte, co s nimi? Zkuste naprosto jednoduchý recept na rajčatový protlak, který si můžete libovolně upravovat podle chuti a mít tak připravený základ pro další jídla. Čím zralejší rajčata budou, tím více bude protlak sladší.
Na protlak použijte libovolné množství rajčat, dobře je omyjte, odstraňte bubáky a nakrájejte na menší kousky. Nechte je co nejvíce rozvařit. Poté je rozmixujte tyčovým mixérem, propasírujte a ještě nechte zredukovat do požadované hustoty.
Počítejte, že rajčata ztratí zhruba polovinu svého objemu. Osobně jsem přidala i cukr a trochu soli, aby byl v protlaku i konzervant.
Do protlaku můžete přidat různé koření, bylinky, česnek …
Pro delší uchování protlak sterilizujte 20 minut alespoň na 80 stupňů.
=========
Mrkvová polévka
Domácí lučina
No Comment