Brokolicový krém se slaninou

Brokolicový krém se slaninou

Brokolicová polévka se u nás nikdy nevařila, dokud jsem nezačala vařit ve vlastní domácnosti. Je pravda, že jsem si dělala vždy rychlovku, která sice je dobrá, do 15 minut uvařená, ale už jsem si říkala, že by to chtělo si s ní trochu pohrát. Pátrala jsem a velmi mě zaujal jeden recept na Ladylowcarb, který jsem hned vyzkoušela a chutnal celé rodině – i našim holčičkám – s větou „tu zelenou věc nejíme vcelku, ale jen takhle mixovanou“. 😀

POTŘEBUJEME:

  • 500 g brokolice
  • 2 lžíce sádlo (nebo máslo)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 2 ks vejce
  • 1 mrkev
  • 150 ml zakysané smetany
  • pepř
  • sůl
  • 100 g slaniny

POSTUP:

Brokolici rozebereme na stejně velké růžičky. Stonek nevyhazujeme, pouze z něj oloupeme dřevnatou část a špalíček nakrájíme na kolečka. 

Cibuli nakrájíme na půlkolečka, česnek na plátky. To samé mrkev – oškrábeme a nakrájíme na kolečka.

Do hrnce dáme rozehřát sádlo, na které vhodíme nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a stonek brokolice. Mícháme, až se zelenina opeče a získá nazlátlý odstín. Pozor, by se nepřipálila. Nazlátlou zeleninu zalijeme horkým vývarem nebo vodou a osolíme. 

Přidáme růžičky brokolice a necháme vařit. Po 10-15 minutách (až je brokolice měkká) stáhneme polévku z plotny a vklepneme do ní 2 vejce, která rozkvedláme. Dále už nevaříme.

Mezitím si na pánvi rozpálíme trochu ghíčka a přidáme najemno nakrájenou slaninu. Na poměrně vysoké teplotě necháme opražit, až je slanina křupavá.

Polévku rozmixujeme do krémové konzistence, podle chuti přisolíme a opepříme. Zakysanou smetanu můžeme přidat rovnou do hrnce.

Brokolicový krém servírujeme na talíř, přidáme lžíci zakysané smetany a posypeme vypraženou slaninou.

 

Related Posts

Pečená dýňová semínka

Pečená dýňová semínka

Domácí Baileys

Domácí Baileys

Rohlíčky s čokoládovým krémem

Rohlíčky s čokoládovým krémem

Ořechy

Ořechy

No Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *