
Zapečené brambory s vajíčkem
Zapečené brambory dělám většinou, když potřebujeme zdělat šunku, či sýr který zbývá, potřebuje spotřebovat. Je to rychlé jídlo, do kterého vlastně můžete dát cokoliv, co vám zbývá v lednici 😀 od šunky, přes zeleninu, či hermelín apod.
Většinou nám dělám zapékací misku půl na půl – holkám bez cibule a vajíčka, nám se vším ostatním.
Potřebujeme:
- brambory
- cibule
- vařené vajíčko
- šunka
- sýr
- smetana na vaření
- oblíbené koření (já mám nejraději směr bylinek na americké brambory, ideálně bez soli, neboť šunka i sýr jsou dostatečně slané.
Postup:
Nejprve si uvaříme vajíčka natvrdo. Následně si připravíme cibuli, kterou rozkrojíme v půli a nakrájíme na plátky, šunku nakrájíme na čtverečky a sýr nastrouháme. Vajíčka po uvaření oloupeme a nakrájíme na plátky.
Následně si oškrábeme brambory a nakrájíme na plátky, které poklademe na dno a stěny zapékací mísy. Brambory okořeníme a naskládáme na ně cibuli, vajíčka, šunku, sýr a jako poslední vrstvu další brambory. Takto naskládané suroviny zalijeme smetanou (nebo mlékem) a okořeníme vrchní brambory. Přiklopíme a dáme péct cca na 200°C zhruba 40 minut (záleží, jak silné plátky brambor máte).
Jakmile jsou brambory měkké, odklopíme a zasypeme nastrouhaným sýrem, necháme odklopené zezlatovět.
Před podáním nechte chvilku stát, aby trochu zchladla smetana.
Holky si k nim dávají náš domácí kečup, manžel míchá kečup s majonézou a já si je obvykle vychutnávám jen tak, bez ničeho.
No Comment